FB

Jump to the Section

Utforska de senaste trenderna för bilindustrins IT-lösningar och inbyggd mjukvara från svenska experter. Fordonsindustrin är ett snabbt föränderligt landskap med dynamiska kundkrav och utvecklande säkerhetsregleringar. Att hålla jämna steg kan vara en utmaning för teamen som arbetar med inbyggd mjukvara. Men med rätt tillvägagångssätt är det möjligt att ligga steget före. I den här bloggartikeln kan du upptäcka hur de senaste trenderna och innovativa lösningarna kan hjälpa dig att möta dina kunders utvecklande behov och ligga före konkurrenterna.

 

Svenskt kunskapskapital inom fordonssektorn

Sverige har en lång historia av expertis inom fordonssektorn, med stark inriktning på innovation, säkerhet och hållbarhet. Några av världens mest ikoniska bilmärken, som Volvo, Saab och Koenigsegg, har sina rötter i Sverige. Under de senaste åren har svenska företag fortsatt att leda vägen inom fordonsinnovation, särskilt inom utveckling av el- och självkörande fordon.

Sverige inrymmer flera framstående fordonsföretag, inklusive Volvo Cars, Scania och NEVS, samt ett antal innovativa start-ups i branschen. Dessa företag stöds av forsknings- och utvecklingsanläggningar i världsklass, samt en högt kvalificerad arbetskraft med expertis inom områden som mjukvaruutveckling, elektronik och avancerade material.

Övergripande är Sveriges expertis inom fordonssektorn byggd på en grund av innovation, säkerhet och hållbarhet. Med en stark industrihistoria och ett fortsatt fokus på framtiden är svenska företag positionerade att förbli i framkant av fordonsinnovation under de kommande åren.

En anledning till Sveriges framgång inom fordonsindustrin är dess starka tradition av ingenjörskonst och tillverkning. Landet har en hög kvalificerad arbetskraft och landets universitet erbjuder ingenjörsprogram av världsklass. Det har möjliggjort för svenska fordonsföretag att hålla sig i framkant av utvecklingen av nya teknologier som elektrifiering, självkörande- och uppkopplade fordon.

Vi på Sigma Technology har varit starka spelare inom fordonsindustrin i över 20 år och bidragit till utvecklingen och formandet av dagens bransch. Vår djupa erfarenhet och expertis i branschen har positionerat oss som en betrodd partner till ledande kunder i Sverige och Tyskland. Idag arbetar över 1 000 konsulter med kunder för att hjälpa dem att driva innovationer genom hela värdekedjan.

 

Revolutionering av fordonsindustrin: styrkan av IT-lösningar och utveckling av inbyggd mjukvara för fordonsindustrin

Bilindustrin är en av de mest snabbutvecklande industrierna i världen. Införandet av nya teknologier och ständigt föränderliga reglementen gör det till en utmanande sektor att arbeta inom.

Vidare har utvecklingen av inbyggda system inom bilsektorn förändrat hur bilar tillverkas och körs. Med integreringen av toppmodern teknik är bilar nu utrustade med avancerade säkerhets-, infotainment-, och körsassistentpaket samt anslutningsfunktioner – allt som kräver avancerade inbyggda system. För utvecklare och lösningsspecialister är det viktigt att maximera potentialen av dessa system och ha en stark förståelse för hårdvaru- och mjukvaruarkitektur samt att vara bekant med den krävande säkerhets- och tillförlitlighetsstandarderna inom industrin.

 

Senaste trenderna inom bilindustrin som kommer fortsätta utvecklas under 2023, 2024 och 2030

Bilindustrin står inför en ökad efterfrågan på att ligga i framkant när det gäller de senaste framstegen och trenderna inom inbyggd systemutveckling. Kundens behov av förbättrad säkerhet, komfort och energieffektivitet i fordonen driver kraven på toppmodern inbyggd systemteknik.

Här är en lista över bilindustrins IT-lösningar som kommer definiera fordonen i en överskådlig framtid

 

Avancerade förarassistanssystem 

ADAS-teknologier spelar en allt viktigare roll för att förbättra fordonssäkerheten och minska olyckor. Stora biltillverkare investerar kraftigt i utvecklingen av avancerade förarassistanssystem (ADAS). Dessa system främjar aktiv säkerhet genom att öka vägens effektivitet, möjligen genom att i genomsnitt öka kapaciteten med 22,5%. Dessa system inkluderar: 

  • Adaptiv farthållning 
  • Automatisk nödbromsning 
  • Varning för körfältsavvikelse och körfältsassistent 
  • Döda-vinkeln-övervakning och varning för korsande trafik bakom bilen vid backning 
  • Parkeringsassistans och backkamera 
  • Nattseende och fotgängardetektering 
  • System för undvikande av hinder och kollisionvarning 
  • Intelligent hastighetsanpassning och igenkänning av hastighetsbegränsning 
  • Elektronisk stabilitetskontroll och antispinnsystem 
  • System för däcktrycksövervakning 

Dessa system använder en kombination av sensorer som kameror, radar och ultraljudssensorer för att samla in information om körmiljön och använder inbyggd programvara för att analysera och agera på data för att förbättra säkerheten och bekvämligheten.

Advanced driver assistance systems

Dessa bilrelaterade lösningar används redan aktivt. Till exempel har Tesla Model S en autopilotfunktion som kan styra, bromsa och byta körfält automatiskt på motorvägar. Den svenska biltillverkaren Volvo Cars erbjuder olika assistanssystem, inklusive stadssäkerhet (en kollisionsundvikande teknologi), ett halvautonomt körsystem, adaptiv farthållare med mera.

Andra tillverkare arbetar också med liknande teknologier för obemannad körning. Dessa framsteg kräver ett större fokus på att utveckla säkra och tillförlitliga inbyggda system. Trenden mot automation och elektrifiering av fordon innebär att det behövs allt mer komplex funktionalitet för ADAS i inbyggda system.

Förarassisterande teknologi handlar inte om att ersätta föraren, utan att ge dem förbättrade verktyg och information, för att göra våra vägar säkrare och mer effektiva för alla.

Ta ett titt på tekniken bakom autonoma fordon

Autonomous Vehicle Technology

Utvecklingen inom fordonsindustrin har lett till integration av flera sensorer och enheter i moderna bilar vilket driver behovet av effektiva och pålitliga inbyggda system. En av de mest banbrytande utvecklingarna i branschen är framväxten av autonoma fordon. Enligt en undersökning från World Economic Forum förväntas ca 15% av alla sålda fordon vara helt autonoma år 2030.

Dessa fordon har en rad sensorer och avancerade algoritmer som gör det möjligt för fordonen att fungera utan mänsklig inblandning, vilket gör körningen säkrare, enklare och mer effektiv. Den autonoma tekniken är fortfarande i ett tidigt skede, men betydande investeringar från ledande fordons- och teknikföretag driver på den snabba utvecklingen. För närvarande finns halvautonoma system tillgängliga på marknaden medan helt autonoma fordon förväntas bli en norm inom en snar framtid och därmed förändra transporterna som vi känner dem.

Företag som Volvo Cars och Scania investerar kraftigt i teknik för autonoma fordon och utnyttjar sin expertis inom områden som artificiell intelligens, maskininlärning och sensorteknologi. Till exempel har Volvo Cars utvecklat avancerad teknik för autonom körning, inklusive sitt Pilot Assist-system som tillåter förare att ta händerna från ratten i vissa situationer.

Samtidigt utforskar Scania användningen av autonoma lastbilar för att revolutionera transportindustrin med fokus på att förbättra effektiviteten, minska utsläppen och öka säkerheten. Företaget har redan utvecklat autonom teknik för konvojkörning, vilket möjliggör att en flotta av lastbilar kan följa varandra på nära avstånd och minska luftmotståndet och bränsleförbrukningen. Sammanfattningsvis spelar svenska fordonstillverkare en avgörande roll i att driva utvecklingen av teknik för autonoma fordon med fokus på att skapa säkrare, mer effektiva och mer hållbara transportlösningar för framtiden.

LETAR DU EFTER AVANCERADE IT-LÖSNINGAR FÖR BILINDUSTRIN?

VI TILLHANDAHÅLLER LÖSNINGAR FÖR HELA VÄRDEKEDJAN.

Upptäck våra tjänster

Kontaktivitet

Uppkopplade fordon revolutionerar bilindustrin genom att tillhandahålla nya nivåer av anslutning och datautbyte mellan fordon och andra enheter. Detta möjliggörs genom framsteg inom trådlös teknik, särskilt ankomsten av 5G-nätverk (och aktivt utvecklade 6G).

Redan idag erbjuder 5G-nätverket betydligt högre hastigheter och kapacitet än tidigare generationer av mobilnät, vilket gör dem väl lämpade för anslutna fordonstillämpningar.

Några av de potentiella användningsfallen för anslutna fordon inkluderar:

  • Förbättrade säkerhetsfunktioner som automatisk nödbromsning och undvikande av kollisioner (Hej, ADAS-tekniker) 
  • Förbättring av trafikledning genom realtidsövervakning av vägförhållanden 
  • Infotainmentsystem: Underhållningssystem i bilen som ger tillgång till musik, navigation och annan information och media
  • Fjärrdiagnostik och fordonshantering: Möjlighet att övervaka och diagnostisera fordonets prestanda och status på distans
  • Trådlösa mjukvaruuppdateringar levereras till fordonet
  • Fordon-till-fordon och fordon-till-infrastruktur-kommunikation: Kommunikation mellan fordon och med andra föremål på vägen (t.ex. trafikljus, vägskyltar) för att förbättra säkerheten och effektiviteten 
  • Telematiktjänster: Tillhandahållande av information och tjänster i realtid (t.ex. trafikuppdateringar, platsbaserade tjänster) genom ett uppkopplat fordon
  • Fleet management: Övervakning och hantering av stora fordonsflottor för att optimera prestanda och effektivitet

Genom att kombinera anslutning och inbyggd mjukvara kan biltillverkare erbjuda funktioner som realtidsuppdateringar om trafiken, fjärrdiagnostik och trådlösa mjukvaruuppdateringar. Dessa funktioner förbättrar bekvämligheten och effektiviteten vid körning, och gör det också lättare för tillverkare att övervaka sina fordon och göra nödvändiga förbättringar.

Utöver det kan anslutna bilar också ha potentialen att förbättra trafiksäkerheten genom att ge realtidsdata till förare, som varningar för hastighetsbegränsning– och olyckslarm, samt stödja utvecklingen av självkörande fordon genom att ge fordonet realtidsinformation om dess omgivning.

Sammanfattningsvis förvandlar integrationen av anslutning och inbyggd mjukvara inom fordonsindustrin vårt sätt att köra och ger många fördelar för förare, tillverkare och samhället som helhet.

Ett exempel på en svensk biltillverkares anslutningslösning är Volvos Sensussystem, som är utformat för att integrera sömlöst med förarnas mobila enheter och ge tillgång till en rad anslutna tjänster. Det inkluderar musikstreaming, online-navigering och fjärrkontroll av fordonets uppvärmnings- och luftkonditioneringssystem.

En annan svensk biltillverkare, Scania, har utvecklat olika anslutningslösningar för sina kommersiella fordon. Dessa lösningar syftar till att förbättra fordonseffektiviteten och säkerheten genom att ge realtidsdata om faktorer som bränsleförbrukning, motoreffektivitet och förarbeteende.

Lynk & Co erbjuder också andra anslutningstjänster, såsom fjärrkontroll av fordon genom en smartphone-app, realtidsuppdateringar om trafiken och till och med en delningsfunktion som låter ägare låna ut sina bilar till familj och vänner via appen. Alla dessa tjänster är utformade för att göra ägarupplevelsen mer sömlös och bekväm för kunden.

Connectivity automotive IT solutions

6G: Att ansluta världen snabbare än någonsin tidigare 

Inom den närmaste framtiden kommer fordonsindustrins IT-lösningar att lita på 6G-teknologi som förväntas ge snabbare, mer tillförlitlig och säkrare kommunikation än sin föregångare, 5G. Det förväntas spela en betydande roll i utvecklingen av fordonets anslutning. Detta möjliggör utvecklingen av nya och förbättrande tjänster samt applikationer för fordon.

Ericsson, ett svenskt multinationellt nätverks- och telekommunikationsföretag, betonar i sin rapport 6G – Att ansluta en cyberfysisk värld, att 6G kommer att samla alla nödvändiga element för att skapa ett smidigt och sömlöst system. Systemet kommer att möjliggöra intelligent kommunikation och ansluta den virtuella världen till den fysiska världen. Pålitliga system och effektiv databehandling kommer att stödja framtidens nätverk, vilket ger oändlig anslutning till nya applikationer och tjänster. 6G kommer att vara en plattform för innovation och ryggraden i samhällets information. 

 

Digitala tvillingar och prediktivt underhåll

Digitala tvillingar är avancerade IT-lösningar inom fordonsbranschen som representerar digitala kopior av fysiska objekt eller system, som bilar. De skapas med hjälp av data från verkliga förhållanden, inklusive mätningar och driftparametrar. Digitala tvillingar använder avancerad analys för att kopiera och simulera objekt, system eller processer i realtid. Det hjälper till att övervaka prestandan hos objekten eller systemen, upptäcka avvikelser, identifiera potentiella problem och optimera driften. Digitala tvillingar kan också ge insikter om förutsägbarhet av framtida förhållanden genom att titta på historisk data. 

Digitala tvillingar inom fordonsindustrin erbjuder en effektiv lösning för prediktivt underhåll. En digital tvilling kan användas för att analysera prestandadata som samlats in över tid och under olika förhållanden. Prediktivt underhåll med digitala tvillingar hjälper till att skapa en mer hållbar, säker och lönsam fordonsindustri genom att tillhandahålla realtidsvyer av relevant data från fysiska objekt i tillverkningsprocessen. Digitala tvillingar möjliggör också att kunna upptäcka problem i tid, samt optimering av processer och förbättrade effektivitetsvinster. Sammanfattningsvis kan en digital tvilling i kombination med prediktivt underhåll ge insikter och hjälpa till att förstå grundorsaken till problemet. 

Ett exempel på digitala tvillingar på den svenska fordonsmarknaden är användningen av digitala tvillingar i utvecklingen och testningen av fordon. Fordonsproducenter använder digital tvillingteknik för att skapa virtuella representationer av sina bilar, vilket möjliggör simulering och testning av olika scenarier i en virtuell miljö innan den fysiska bilen byggs. Till exempel används digitala tvillingar för att simulera kraschtester, vilket gör det möjligt för dem att identifiera potentiella säkerhetsproblem och göra designändringar innan den fysiska bilen testas. Detta sparar tid och resurser och kan i slutändan leda till säkrare bilar. 

Utöver detta används digitala tvillingar för att optimera tillverkningsprocessen genom att simulera och testa olika produktionsscenarier i en virtuell miljö. Det möjliggör att identifiera potentiella flaskhalsar och optimera processen för effektivitet och kvalitet. 

Upptäck vår case study, Prediktivt underhåll inom fordonsindustrin.

Utvecklingen av digitala tvillingar har möjliggjort skapandet av en virtuell värld som speglar det fysiska, vilket gör det möjligt för oss att bättre förstå, förutsäga och optimera vår verklighet. 

Den rörliga framtiden är här.

SE HUR VI HJÄLPER TILL ATT TRANSFORMERA OCH UTVECKLA BILINDUSTRIN.

Upptäck IT-lösningar

Plattformar för fordonsdata

maxresdefault

En annan het trend inom fordonsindustrin som drivs av avancerade inbyggda system är Vehicle Data Platforms (VDP). En VDP är ett system som samlar in data från ett fordons inbyggda sensorer och datorer och sedan använder dessa data för att ge feedback i realtid till föraren eller automatiskt styra vissa system i fordonet. Den här typen av system har en mängd potentiella tillämpningar, som att öka bränsleeffektiviteten, förbättra säkerheten och ge en mer personlig körupplevelse. 

Flera utmaningar måste övervinnas innan VDP kan nå sin fulla potential. En utmaning är att integrera VDP med befintliga fordonssystem. En annan utmaning är att se till att data som samlas in av VDP är korrekt, tillförlitlig och säker. Slutligen finns integritetsfrågan: vissa människor kan vara oroliga för att dela sina personuppgifter med biltillverkare eller andra tredje parter.

Några av de viktigaste fördelarna med VDP inkluderar följande:

  • Ökad flexibilitet: VDP erbjuder en högre grad av flexibilitet än traditionella utvecklingsplattformar, vilket gör det lättare att anpassa sig till förändrade marknadsbehov och kundkrav. 
  • Förbättrad effektivitet: VDP kan hjälpa till att förbättra utvecklingseffektiviteten genom att göra det möjligt för utvecklare att återanvända komponenter och moduler över flera projekt. 
  • Större samarbete: VDP underlättar större samarbete mellan olika team som är involverade i utveckling av inbyggda fordonssystem, som hårdvaruingenjörer, mjukvaruutvecklare och testare. 

 

Svenska biltillverkare satsar stort på fordonsdataplattformar för fordon och relaterade teknologier, med målet att förse sina kunder med de mest avancerade och uppkopplade fordonen på marknaden. Här är några exempel på svenska biltillverkare som använder fordonsdataplattformar i sina fordon.

Volvo Cars integrerade en fordonsdataplattform kallad “Volvo On Call” i sina fordon. Plattformen gör det möjligt för förare att fjärrstyra olika funktioner i sitt fordon, som att låsa och låsa upp dörrar, starta och stoppa motorn och kontrollera bränslenivån från sin smartphone.

Scania utvecklade en fordonsdataplattform kallad “Scania One” utformad för att ge transportledare realtidsdata om deras fordons prestanda och status. Denna plattform gör det möjligt för transportledare att övervaka bränsleförbrukning, underhållsscheman och andra nyckeltal för att optimera verksamheten.

NEVS integrerade en fordonsdataplattform i sina elfordon som ger realtidsdata om fordonets batteristatus, laddningshistorik och körmönster. Dessa data kan användas för att optimera fordonets prestanda och förlänga dess batterilivslängd.

Polestar utvecklade en fordonsdataplattform kallad “Polestar Digital”, som är utformad för att ge förare en sömlös och personlig användarupplevelse. Plattformen tillåter förare att anpassa sina körinställningar, få tillgång till trafikdata i realtid och fjärrstyra olika funktioner i sina fordon från sina smartphones.

 

Vehicle as a Service

vehicle as a service VaaS solution

Vehicle as a Service (VaaS) är en framväxande men redan populär trend inom fordonsindustrin. VaaS hänvisar till en affärsmodell där kunder kan få tillgång till en flotta av fordon för sina transportbehov utan att behöva äga. Detta kan inkludera alternativ som bildelning, taxitjänster och prenumerationstjänster. I VaaS upprätthåller fordonsleverantören ägande och ansvar för fordonen, medan kunderna betalar för deras användning enligt betalning per användning eller abonnemang. Målet med VaaS är att erbjuda bekväma, flexibla och kostnadseffektiva mobilitetsalternativ för kunder. Dessutom har denna affärsmodell en miljöpåverkan av fordonsägande och har flera miljöfördelar jämfört med traditionella fordonsägande modeller. Några av dessa inkluderar:

  1. Minskade fordonsutsläpp: Genom att ha en delad fordonsflotta minskar antalet fordon på vägarna, vilket leder till lägre utsläpp av växthusgaser. 
  2. Ökat fordonsutnyttjande: I VaaS används fordonen mer effektivt och har en högre utnyttjandegrad jämfört med privatägda fordon som ofta står oanvända under långa perioder. 
  3. Förbättrat fordonsunderhåll: Fordonsleverantörer är ansvariga för att underhålla fordonsflottan och de kan använda teknik och dataanalys för att optimera underhållsscheman och minimera miljöpåverkan från underhållsaktiviteter. 
  4. Uppmuntrar användningen av elfordon: Med VaaS kan övergången till elfordon påskyndas, eftersom fordonsleverantörer kan byta ut sina fordonsparker mot elfordon snabbare än enskilda konsumenter. 
  5. Minskad trafikstockning: Genom att minska antalet fordon på vägen kan VaaS också bidra till att minska trafikstockningarna, vilket har en positiv inverkan på luftkvalitet och miljö. 

Sammantaget härrör miljöfördelarna med VaaS från den ökade effektiviteten och utnyttjandet av fordon, vilket minskar behovet av ny fordonstillverkning och hjälper till att mildra transporternas negativa påverkan på miljön.

Vehicle as a Service (VaaS) och inbyggd mjukvara är sammankopplade genom att VaaS vanligtvis använder mjukvara, inklusive inbyggd mjukvara, för att styra, hantera och övervaka användningen av fordon. Inbyggd mjukvara är mjukvara som är integrerad i en enhet eller ett system och utformad för att utföra en specifik funktion. I samband med VaaS, kan inbyggd mjukvara användas för att bland annat övervaka fordonsanvändning, spåra fordonslokalisering och hantera fordonsunderhåll. Målet med VaaS är att ge kunderna bekväm och flexibel åtkomst till fordon, och inbyggd mjukvara är en viktig komponent för att uppnå detta mål.

 

SLUTSATSER 

IT-lösningar och inbyggd mjukvara för fordon spelar en avgörande roll i utvecklingen av den moderna fordonsindustrin. Med framsteg inom tekniken kan vi förvänta oss att dessa lösningar kommer att utvecklas och bli ännu mer sofistikerade i framtiden.

Funktioner som prediktivt underhåll, avancerade förarassistanssystem och uppkopplad fordonsteknik är bara några exempel på hur IT-lösningar för fordon och inbyggd mjukvara kommer att forma branschens framtid.

I Sverige har fordonsindustrin en stark tradition av innovation och fokus på hållbarhet. Detta, i kombination med en väletablerad tekniksektor, positionerar Sverige som ledande inom utveckling av innovativa IT-lösningar för fordon och inbyggd mjukvara. Framöver kan vi förvänta oss att Sverige kommer att fortsätta spela en stor roll i att forma fordonsindustrins framtid genom utveckling och implementering av spjutspetsteknologi. 

author

Sigma Technology Group

Sigma Technology Group erbjuder banbrytande expertkompetens inom mjukvaruutveckling, produktinformation, design- och utveckling av inbyggda system, utveckling- och administration av IT-infrastruktur, samt digitala lösningar med expertkonsulter, offshore-leveranser och utvecklingsteam.